Destination BARCELONA
Barcelona ligger i provinsen Katalonien och är näst efter Bilbao den största industriregionen i Spanien. Dessutom har staden en mycket viktig hamn. Barcelona har två universitet och mängder av högskolor, operahus och museum. I staden bor nästan en och en halv miljon människor.
Barcelona är uppdelad i fem distrikt:
Barri Gotic, den gamla stadsdelen
La Ribera, som också är en medeltida stadsdel
El Eixample, som är en modern del av Barcelona. Här ligger till exempel La Sagrada Familia
La Rambla, som egentligen är sammansatt av sju olika boulevarder och
Den olympiska byn, som byggdes till olympiska spelen 1992. Också världsutställningen 1929 hölls i detta område.
Det katalanska köket har influenser från hela medelhavsområdet. Det är inte så konstigt eftersom området historiskt sett varit occuperat av många stormakter. I rätterna ingår ofta italiensk pasta och de fylliga såserna har inspirerats av det franska köket.
Ett bra sätt att få möjlighet att prova många av de rätter som serveras i Barcelona är att välja "Tapas". Man har liknande ett smörgåsbord med många rätter att välja mellan och pekar bara ut det man vill ha. På det viset får man många små portioner av flertalet rätter. Ordet tapas betyder egentligen "lock" och namnet kommer av att bartendern la lock över de mängder små fat som stod framme. Detta för att undvika att flugor surrade omkring i maten. Våga prova på de olika rätterna; vitlökschampinjoner, kycklingkroketter, "Patatas Bravas" potatis med chilisås, "Mejillonas" kokta musslor, "Chipironas" små bläckfiskar, "Caracolas" sniglar i kryddig sås till exempel. Om man tycker man fått för lite att äta begär man en "racion".
"Tomaquet" inleder de flesta måltider i Barcelona. Det är en rätt som består av skivor av knaprigt bröd som doppats i tomatsås och olivolja. Oftast får man också ett fat med oliver som tilltugg under tiden man sitter och studerar menyn. Andra förrätter man kan välja att beställa in är till exempel "Faves la Catalana" bestående av stuvade bönor och korv, eller "Canelons" som är en pastarätt. "Espinacs à la Catalana är en mycket god förrätt som består av spenat, pinjenötter och druvor. Prova gärna också Samfiana som är en blandning av lök, paprika, aubergine och tomater.
Som huvudrätt äter den inhemska befolkningen gärna grillade eller ångkokta fiskar och skaldjur. Detta kallas "à la plancha" eller "à la marinera". Till det serveras gärna en "allioli" eller en "romesco", som är en kryddig och god tomatsås.
Man bör prova på den katalanska paellan. Paella är egentligen en rätt som ursprungligen kommer från Valencia, men den katalanska är mycket god med mycket stora räkor, fisk och kycklingbitar. Torsdagar är paellans dag, så det är lämpligt att välja denna rätt en torsdag.
VÄDER JUST NU: 32 grader och sol....
Det är "OKEY"
// A- BarcaPuff